Wat in 2018 begon als een kleinschalig experiment is uitgegroeid tot een groot succes. Onlangs werd het 500.000ste online aangevraagde rijbewijs uitgereikt. Inmiddels kunnen burgers in 270 gemeenten het rijbewijs online aanvragen.

Eenvoudige en toegankelijke dienstverlening

De RDW staat voor eenvoudige en toegankelijke dienstverlening. Daar draagt het online aanvragen van het rijbewijs aan bij. Burgers hoeven voor de verlenging van het rijbewijs alleen nog maar naar het gemeentehuis om het rijbewijs op te halen. De aanvraag kan men snel en op elk gewenst moment thuis doen, met de laptop of smartphone. Ook bij de gemeentebalies scheelt het online aanvragen veel tijd.

Zo werkt online aanvragen van een rijbewijs

Bij het online aanvragen van een rijbewijs ga je naar een door de RDW erkende fotograaf en laat je daar een digitale foto maken. Deze wordt samen met de handtekening digitaal naar de RDW gestuurd. Vervolgens kan je thuis met behulp van DigiD de aanvraag doen. Twee dagen later kan het rijbewijs bij de gemeente worden afgehaald. Sneller en makkelijker. Zo wordt nu al bijna 30% van alle aanvragen online gedaan.

Charlotte van der Ree, lid van het dagelijks bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken: “Wij zijn in de beginfase actief betrokken geweest om deze dienstverlening aan burgers aan te bieden. Goed om te zien dat het nu zo goed bevalt.”

Steeds meer gemeenten doen mee

Momenteel kunnen burgers al in 270 van de 342 Nederlandse gemeenten online hun rijbewijs aanvragen. En elke week sluiten meer gemeenten zich aan. Kijk op de site van de gemeente of op www.rdw.nl om te zien in welke gemeenten de online rijbewijsverlening mogelijk is.