De mogelijkheid om het rijbewijs online te verlengen werd onlangs beklonken met de volledige dekking in de provincie Groningen. De gemeente Oldambt biedt het online verlengen nu ook aan en maakt daarmee de provincie compleet.

Makkelijker maken dienstverlening

Vier jaar geleden namen de RDW en de NVVB, de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken, het initiatief tot het online verlengen van rijbewijzen. Het uitgangspunt was het gebruiksvriendelijker en makkelijker maken van de dienstverlening. Mensen vinden het fijn dat het digitaal aanvragen snel en op elk gewenst moment kan. Zo hoeven ze niet meer naar het gemeentehuis om de aanvraag in te dienen.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft begin vorig jaar besloten de digitale aanvraag voor de verlenging van het rijbewijs landelijk in te voeren.

Deelnemende gemeenten

De andere Nederlandse gemeenten die de mogelijkheid van het online verlengen van het rijbewijs aanbieden zijn op de website van de RDW terug te vinden.

Door RDW erkende fotograaf

De RDW en de NVVB zorgden ervoor dat pasfoto’s direct digitaal kunnen worden aangeleverd. De kwaliteit van foto’s op rijbewijzen verbeterde hierdoor sterk. Hiervoor moet de pasfoto worden gemaakt bij een door de RDW erkende fotograaf, die de foto digitaal naar de RDW verstuurt. De rijbewijshouder vraagt vervolgens via de website van de RDW zelf de verlenging aan. Twee werkdagen later wordt het rijbewijs bij de gemeente afgeleverd, waar het kan worden opgehaald.