Axpo en de toonaangevende fabrikant van industriële chemicaliën Nobian hebben in Nederland een langlopende stroomafnameovereenkomst (Power Purchase Agreement, PPA) gesloten, zo hebben de bedrijven vandaag bekendgemaakt. De PPA houdt in dat Axpo zonne-energie levert aan de activiteiten van Nobian in Delfzijl vanuit een faciliteit die is ontwikkeld door WIRCON, een grote en groeiende internationale ontwikkelaar van zonne-energie.

Besparing 6.000 ton CO2-uitstoot per jaar

In het kader van de 15-jarige overeenkomst zal Axpo jaarlijks 17 GWh aan hernieuwbare energie aankopen van een WIRCON zonnepark in Nederland en deze energie leveren aan de productiefaciliteiten van Nobian. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van bijna 6.000 Nederlandse huishoudens en bespaart het equivalent van meer dan 6.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

Aanzienlijke bijdrage leveren

Michiel Rutgers, Branche Manager van Axpo Nederland: “We zijn verheugd dat we deze langlopende PPA met Nobian en WIRCON zijn aangegaan, die voor een lange tijd een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de specifieke duurzame energiebehoeften van Nobian. Het is door middel van overeenkomsten als deze dat Axpo toegevoegde waarde biedt aan onze klanten, door namens hen risico’s op zich te nemen en te beheren om hun duurzame projecten te helpen realiseren en hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

Transitie naar een duurzame energiehuishouding

Johan Hospers, Director Energy van Nobian voegt hieraan toe: “Noord-Nederland speelt een belangrijke rol in grootschalige energieopwekking. Daarnaast is Delfzijl de thuisbasis van ongeveer 10 tot 15% van de basischemie in Nederland. Met de duurzame elektriciteit die we afnemen van het WIRCON zonnepark vlakbij het chemiepark Delfzijl, verminderen we de CO₂-uitstoot bij onze zout-, chloor-, natronloog- en waterstofproductie in Delfzijl. En daarmee stimuleren we onze duurzame energieportfolio en de transitie naar een duurzame energiehuishouding, in lijn met de ‘Grow Greener Together’-strategie van Nobian.”

WIRCON’s Managing Director Dr. Jörg Gerike voegt toe: “We zijn tevreden dat we samen met Groningen Seaports als grondeigenaar in slechts vijf maanden tijd een tweede zonnepark in Noordoost-Nederland hebben gebouwd en met zonnepark Valgenweg duurzame energie leveren. Na de bouw en exploitatie van een eerste zonnepark met 30,8 MWp, realiseerde WIRCON het hoogwaardige zonnepark Valgenweg op tijd en binnen budget. Dit is een mooie basis voor verdere succesvolle samenwerkingen.”

Foto: ©WIRCON