Vereniging Eigen Huis vindt dat de aanbevelingen van de commissie met prioriteit moeten worden uitgevoerd om Groningers nog dit jaar te helpen. Discussies over politieke gevolgen moeten pas daarna plaatsvinden.

Belangen Groningers structureel genegeerd en verwaarloosd

De belangen van de Groningers werden structureel genegeerd en verwaarloosd bij de aardgaswinning in Groningen, met rampzalige gevolgen. Dit concludeert de parlementaire enquêtecommissie Groningen in een scherp rapport ‘Groningers boven gas’. De commissie vindt dat “Nederland een ereschuld heeft aan Groningen die het moet inlossen.”

Sociaal Handvest VEH, Groninger Gasberaad en GBB

In de aanbevelingen die de commissie doet komen veel punten terug uit het Sociaal Handvest Groningen van Vereniging Eigen Huis, het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging (GBB).

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “het is hoog tijd dat de overheid gedupeerde Groningers met vertrouwen behandelt. Schrap daarom starre procedures, los de schadegevallen flexibel op en zorg dat mensen weer veilig kunnen wonen. De overheid moet nu alles op alles zetten om dit waar te maken.”